Att byta fönster är en av de bästa investeringar du kan göra i ditt hus. Inte nog med att nya fönster sänker energikostnader, behovet för underhåll minskar och värdet på din villa ökar. Men – det är också en av de största investeringarna och många funderar på hur ett fönsterbyte ska finansieras.
HÄR BEHÖVS INPUT OM HUR EN BETALLÖSNING KAN SE UT
ROT-avdrag
ROT-avdrag är en skattereduktion och står för Reparation/underhåll, Ombyggnad och Tillbyggnad. Avdraget motsvarar 30 procent av arbetskostnaden inklusive moms med maxbeloppet 50 000 kronor per person och år. Det är vi som företag som ansöker om avdraget åt dig.
Vad påverkar priset?
Antal fönster – det säger sig självt att ju fler fönster som ska bytas, desto dyrare blir det.
Fönstrets storlek – större fönster kostar, inte helt ologiskt, mer men bidrar samtidigt till ett ökat ljusinsläpp.
Material – Vilket material du väljer påverkar priset. Ett PVC-fönster är till exempel dyrare än ett fönster av aluminium.
Isoleringsförmåga – Fönstrets u-värde gör skillnad i priset. Ett lågt u-värde innebär bättre isoleringsförmåga men också högre pris. Värt att tänka på är dock att de pengar du investerar i ett välisolerat fönster kan du få tillbaka på längre sikt i form av lägre energikostnader.
Fasta eller öppningsbara – ett fast fönster, alltså ett fönster som inte går att öppna, är i regel billigare än ett öppningsbart. Kanske kan det vara värt att kombinera fasta och öppningsbara för att komma undan billigare? Tänk bara på att det kan vara bra att ha minst ett öppningsbart fönster i varje rum, framförallt sovrummen är viktiga, för att få möjligheten att vädra samt som utrymningsväg vid eventuell nödsituation.
Detaljer och tillval – Detaljer och tillval som färg, annorlunda form, spröjs, persienner och myggnät kan göra ditt fönsterbyte dyrare.